perjantai 5. joulukuuta 2014

Verkkopäivä 11




Oma ihotyyppi ja sen hoito 

Minulla on mielestäni sekaiho. Kasvoni on välillä kuivahko, rasvainen ja epäpuhtauksia löytyy jonkin verran. 
Ongelmia on tuottanut oikeiden tuotteiden valinta. Monesti olen todennut tietyn tuotteen olevan hyvä, mutta kuitenkin lähtenyt kokeilemaan toisia tuotteita. Puhdistan Kasvoni aamuin illoin ja kuorinta- naamiotuotteita käytän kerran tai useammin viikossa. Välillä turhaudun hoitamiseen kun tuntuu että mikään ei auta, ja sitä "super"tuotetta ei löydy juuri minun iholle ni. Toivon että nyt koulussa löydettäisiin minulle sopivat hoitokeinot ja vihdoin kehtaisin liikkua myös yleisillä paikoilla meikittä :) 






keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Kosmetiikka 

Kosmetiikan pakolliset pakkausmerkinnät:

Vastuuhenkilön nimi ja osoite 

Pakkaukseen merkitään Euroopan talousalueella (ETA) toimivan valmistajan tai siellä kosmeettisen valmisteen markkinoille luovuttaneen muun elinkeinonharjoittelijan nimi tai aputoiminimi ja postiosoite. 

Suomalainen valmistaja merkitsee pakkaukseen oman nimensä ja postiosoitteensa. 

Jos tuote on valmistettu ETA-alueen ulkopuolella, merkitään sen yrityksen nimi ja osoite, joka vastaa tuotteen luovuttamisesta ETA markkinoille. 


Sisällön määrä 

Määrä ilmoitetaan Suomessa yleisesti käytetyin paino- tai tilavuusyksiköin sen suuruisena kuin se on pakkaushetkellä esim. millilitroina tai grammoina. 

Nestemäisten valmisteiden sisällön määrän ilmoittamiseen suositellaan tilavuusyksikköjäm esim.150ml muille massan yksikköjä esim. 50g.



Säilyvyysaika, jos tuote säilyy enintään 30kk 

Jos kosmeettinen valmiste säilyy enintään 30kk, säilyvyysaika merkitään pakkaukseen suomeksi ja ruotsiksi

 PARASTA ENNEN
 BÄST FÖRE 

Sekä merkinnän yhteyteen säilyvyysajan päättymisen ajankohta tai mihin kohtaan pakkauksessa ajankohta on merkitty. 


Säilyvyys avaamisen jälkeen, jos tuote säilyy yli 30kk 

Jos kosmeettinen valmiste säilyy yli 30kk, on merkittävä säilyvyys avaamisen jälkeen esim. avattua purkkia esittävällä symbolilla. Sen läheisyyteen merkitään säilyvyys avaamisen jälkeen kuukausissa, kuukausi on merkitty kirjaimella M. 

Säilyvyys avaamisen jälkeen tarkoittaa ajanjaksoa jona valmistetta voi käyttää ilman ihmisen terveydelle aiheutuvaa vaaraa. 


Käyttöohjeet ja varoitukset 

Nämä on aina löydyttävä suomeksi ja ruotsiksi. 

Rajoituksin sallittua ainetta, säilöntäainetta tai auringonsuoja-ainetta sisältävän kosmeettisen valmisteen pakkaukseen on tehtävä aineen kohdalla kosmetiikka-asetuksen liitteissä vaaditut varoitusmerkinnät. 

Käyttöhjeen tarpeellisuutta on harkittava tuotekohtaisesti esim. käyttötapa voi olla selkeä ilman ohjeitakin ja joillekin tuotteille vaaditaan tarkat käyttöohjeet. 


Eränumero 

Valmistuserätunnus  voidaan merkitä vain ulkopakkaukseen jos käyttöpakkaus on pieni tähän tarkoitukseen. 


Tuotteen käyttötarkoitus

 Käyttötarkoitus merkitään suomeksi ja ruotsiksi, kun kyseessä ei ole tavanomainen meikki tai kun käyttötarkoitus ei käy ilmi vakiintuneesta kauppatavan mukaisesta nimestä. 
Kulutustavarasta on aina kerrottava sen kauppatavan mukainen nimi, se on aina lähes sama kuin käyttötarkoitus esim. huulipuna tai hoitoaine. 


Ainesosaluettelo 

Pakkaukseen merkitään luettelo valmisteen ainesosista niiden painon mukaisessa suuruusjärjestyksessä eli ensimmäiseksi aine jota tuotteessa on eniten. 

Ainesosat ilmoitetaan INCI-nimillä. 

Luettelo ainesosista voidaan ilmoittaa kosmeettisen valmisteen ulkopakkauksessa. 

Ainesosaluettelon edellä on oltava sanat:   

Ainesosat 
       Innehåll       
  Beståndsdelar
   Ingrediense
tai Ingredients   

Jos INCI nimeä ei ole, ainesosat ilmoitetaan ainesosan tunnisteella tai yleisellä nimellä. 

Hajusteet ja aromaattiset aineet ilmoitetaan sanoilla "parfum" tai "aroma". 

Ainesosat joiden pitoisuus on 1% tai alle voidaan luetella missä tahansa järjestyksessä. 

Väriaineet luetellaan missä tahansa järjestyksessä tai colour index- numeron mukaisesti. 

Eri värivivahteina markkinoitavien kosmeettisten meikkivalmisteiden osalta voidaan luetella kaikki väriskaalassa käytetyt väriaineet edellyttäen että lisätään sanat: Voi sisältää, Kan innehålla tai +/-. 

Mitä on luonnonkosmetiikka? 


Luonnonkosmetiikka on kosmetiikkaa, joka on saanut luonnonkosmetiikalle myönnetyn sertifioinnin todisteena, että se on valmistettu käyttäen terveellisiä, luonnosta saatavia raaka-aineita jotka on tuotettu ympäristöystävällisellä tavalla. 

Luonnonkosmetiikassa raaka-aineina käytetään mm. kylmäpuristettuja kasvipohjaisia öljyjä sekä yrtti-,kasviuutteita. 

Luonnonkosmetiikassa ei käytetä keinotekoisia raaka-aineita eikä synteettisiä tuoksu- ja väriaineita. Luonnonkosmetiikan raaka-aineet toimivat ihon luonnollista tasapainoa edistäen. 

Luonnonkosmetiikan teho perustuu puhtaisiin raaka-aineisiin ja myös luonnon raaka-aineiden tutkimukseen ja asiantuntemukseen. Luonnosta löytyy myös monia myrkyllisiä kasveja ja kukkia jotka eivät tietenkään sovellu kosmetiikan raaka-aineiksi. 

Luonnonkosmetiikan ainesosat ovat hankalammin prosessoitavissa ja niissä on lyhyempi säilyvyysaika kuin synteettisissä tuotteissa. 

"Normaalissa" kosmetiikassa käytettyjen ainesosien listalla on jo 8000 INCI-nimikettä kun taas BDIH-sertifioidun luonnonkosmetiikan hyväksyttyjen ainesosien listalla on vain vajaat 700 INCI-nimikettä. 

Sertifikaatit ja logot todistavat luonnonkosmetiikan aidoksi.


keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Ravinnon päätehtävät 

1. Energian tuottaminen (hiilihydraatit, rasvat ja osittain proteiinit) 
-sydämen pumppaustehtävä 
-lihastyö 
-ruumiinlämmön pitäminen tasaisena 
-ruoan sulattaminen 
-verenkierron ylläpitäminen 

2. Kudosten muodostaminen ja uusiutuminen (proteiinit, kivennäisaineet,  välttämättömät rasvahapot ja vesi) 

3. Elintoimintojen säätely ja entsyymien ja hormonien muodostaminen (vitamiinit, kivennäisaineet,  proteiinit, välttämättömät rasvahapot ja vesi)  

Lähdeluettelo 
www.kasvikset.fi/ suomeksi/asiakkaille/ravitsemus/ravintoaineet



Suojaravintoaineet ja energiaravintoaineet  

-Suojaravintoaineita ovat: vitamiinit,  kivennäisaineet ja ravintokuitu. 
-Energiaravintoaineita ovat: rasvat, hiilihydraatit ja proteiinit. 

Suojaravintoaineet säätelevät elimistön toimintaa, osallistuvat aineenvaihduntaan sekä vaikuttavat mm. luuston, hampaiden ja muiden Kudosten muodostumiseen.  

Energiaravintoaineet tuottavat energiaa jota tarvitaan peruselintoimintojen ylläpitämiseen, liikkumiseen ja muuhun toimintaan ja kasvuikäisenä kasvamiseen. 

Lähdeluettelo www.kasvikset.fi/suomeksi/asiakkaille/ravitsemus/ravintoaineet 


Hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat 

Hiilihydraatteja ovat sokerit, tärkkelys ja ravintokuitu.  Hiilihydraatit hajoavat elimistössä glukoosiksi, joka on tärkein elimistömme energiaa tuottava aine. Hiilihydraatteja saadaan pääasiassa kasvikunnan tuotteista ja maidosta. Sen tärkeimpiin lähteisiin kuuluvat vilja, peruna ja vihannekset, juurekset sekä marjat ja hedelmät. 
Ravinnosta saatavat hiilihydraatit käytetään energian tuottamiseen. Hiilihydraattien käyttö energianlähteenä säästää proteiineja tärkeämpiin tehtäviin. Ne ovat tärkeitä myös rasvojen aineenvaihdunnan normaalille kululle. 
Hiilihydraatteja tarvitaan n. 200-400 g päivässä. Painokiloa kohti ilmaistuna hiilihydraattien tarve on 5 g/kg (esim. 50 kg painava ihminen tarvitsee 250g Hiilihydraatteja päivässä). 

Lähdeluettelo www.kasvikset.fi/suomeksi/asiakkaille/ravitsemus/ravintoaineet/Hiilihydraatit 
www.ruokatieto. fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/ravitsemus-ja-ruuan-valinta/energiaravintoaineet/hiilihydraatit


Proteiinit eli valkuaisaineet koostuvat aminohapoista.  Ihmisen elimistölle välttämättömiä aminohappoja sisältävät kala, liha, maito ja muna. Näistä lähteistä saatavat aminohapot pystyvät ylläpitämään elimistön proteiinituotantoa. Siksi eläinproteiini on hyvälaatuinen proteiini.  Proteiinien tehtäviin kuuluu muodostaa kasvuaikana uusia kudoksia, tarvitaan kudosten uusiutumiseen kaikenikäisillä, lisäävät elimistön vastustuskykyä muodostamalla vasta-aineita, kuljettavat ravintoaineita ja kaasuja veressä ja proteiineista elimistö valmistaa entsyymeitä ja hormoneita.
Proteiinia suositellaan saatavaksi 10-20% päivän energiasta. Painokiloa kohti 1,1-1,3 grammaa.

Lähdeluettelo www.kasvikset.fi/suomeksi/asiakkaille/ravitsemus/ravintoaineet/proteiinit
www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/ravitsemus-ja-ruuan-valinta/energiaravintoaineet/proteiinit


Rasvat voidaan jakaa pehmeisiin (tyydyttymättömät) ja koviin (tyydyttyneet) rasvoihin. Rasvan laatu riippuu siitä, millaisia rasvahappoja se sisältää. Voidaan sanoa, että mitä juoksevampaa (pehmeää) rasva on, sitä enemmän se sisältää hyvälaatuisia rasvahappoja. Tyydyttyneitä rasvoja saadaan eläinkunnan tuotteista ja tyydyttymättömiä rasvoja erityisesti kasviöljyistä. Luonnostaan rasvapitoisia ruoka-aineita ovat eläinkunnan tuotteet kuten liha, lihavalmisteet,  maito ja maitovalmisteet sekä jotkut kalat ja kananmuna. Kasvikunnan raaka-aineet eivät sisällä paljoa rasvaa lukuunottamatta avokadoa,  manteleita, pähkinöitä ja siemeniä. Rasvoissa on energiaa kaksinkertainen määrä  muihin energiaravintoaineisiin verrattuna. Rasvojen osuus kokonaisenergiansaannista tulisi olla 25-35%.
Rasva muodostaa elimistössä sisäelinten ympärille niitä suojaavan ja tukevan kerroksen. Se toimii myös lämmöneristeenä ja ylimääräisen energian varastona.

Lähdeluettelo
www.kasvikset.fi/suomeksi/asiakkaille/ravitsemus/ravintoaineet/rasvat_ja_kolesteroli www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/ravitsemus-ja-ruuan-valinta/energiaravintoaineet/ravintorasvat

Kolesteroli
Kolesteroli on rasva-aine jota elimistö tuottaa itse. Solut tarvitsevat sitä normaaliin toimintaansa. Kolesteroli kulkee elimistössä kuljetusproteiinin mukana. Korkean Kolesterolin tavallisimpia syitä ovat liian paljon tyydyttynyttä rasvaa sisältävä ravinto.

Lähdeluettelo
www.becel.fi/proactiv/mita-kolesteroli-on/

Ravintokuitu
 Suolistossa hajoamattomat ja siksi imeytymättömät hiilihydraatit eli ravintokuitu ovat ryhmä ravintoaineita, joiden olomuoto on hyvinkin vaihteleva. Ravintokuitu nopeuttaa ruokamassan läpikulkuaikaa ja siten tasapainottaa suolen toimintaa. Viljassa ja kasviksissa on veteen liukenematonta selluloosaa, joka muodostuu pitkistä kuitumaisista rakenteista.  Toisaalta on kuituja jotka ovat vesiliukoisia ja muodostavat tahmeita hyytelöitä kuten kasvikumit ja pektiinit.

Lähdeluettelo
www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00013
www.ruokatieto. fi / uutiset/raisio-lisasi-leseet-kaurapuuroon

Lisäaine
Lisäaine voi olla luonnossa esiintyvä aine joka on eristetty lisäainekäyttöön.
Silloin puhutaan luontaisesta lisäineesta. Lisäaine voi myös olla luontaisen kaltainen eli rakenteeltaan samanlaista kuin luonnossa, mutta se on valmistettu kemiallisin menetelmin. Lisäaine lisätään tuotteeseen aina tarkoituksella jonkin teknisen tarpeen vuoksi.

Lähdeluettelo
www.ammattilaiset.valio.fi /portal/ page/portal/ammattilaiset/ravitsemus_ja_terveys/ravitsemus/taysipainoinen_ruokavalio26022009160604

Ravitsemuksellinen lisä
Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat ravitsemuksellisia lisiä.


Vieras aine
Vierailla aineilla elintarvikkeissa tarkoitetaan aineita, jotka eivät ole elintarvikkeen
valmistus- tai lisäaineita. Vieraisiin aineisiin kuuluvat esimerkiksi kasvintuotannossa käytettävien kasvinsuojeluaineiden jäämät sekä rikkakasvien ja tuhoeläinten torjuntaan käytettävät aineet.

Lähdeluettelo
www.evira. fi /portal / fi / tietoa+evirasta/asiakokonaisuudet/vierasaineet/


Ravinnon merkitys ihon kannalta

Kaikilla vitamiineilla ja hivenaineilla on vaikutusta ihon kuntoon. Antioksidantit, A -, C -, ja E-vitamiinit, auttavat vähentämään auringon, ilmansaasteiden ja muiden ulkoisten ärsykkeiden aiheuttamaa haittaa iholle tuhoamalla ihosoluja vahingoittavia radikaaleja.
A-vitamiini on merkittävä tekijä ihon hyvinvoinnille. C-vitamiini on tehokas antioksidantti ja välttämätön ihon kollageenin muodostuksessa. E-vitamiini hoitaa ihoa ja suojaa sitä ennenaikaiselta vanhenemiselta.
Hivenaineista sinkillä on merkittävä rooli ihon terveydelle, sitä tarvitaan kollageenin muodostuksessa, A-vitamiinin toiminnan tukena,  ja iho-ongelmissa kuten aknessa, ruusufinnin hoidossa sekä psoriaasissa.
Sydän- ja nivelystävälliset omega-3-rasvahapot ovat myös ihoystävällisiä. Niistä voi olla myös apua auringon aiheuttamien haittojen ehkäisyssä.
Hyvän ihonhoidon perusta on  monipuolinen ruoka, tuoreet vihannekset, hedelmät ja marjat, kokojyväviljatuotteet, rasvainen kala, pähkinät ja siemenet.

Lähdeluettelo
www.terve.fi/iho/ravintovinkit-terveelle-iholle


Asiakkaalle ohjeet painonhallintaan ja laihduttamiseen 

1. Syö runsaasti kasviksia,  hedelmiä ja marjoja.
2. Proteiinin riittävä saanti (pitää kylläisenä pidempään).
3. Lisää kulutusta samalla kuin vähennät Ravinnon energiamäärää.
4. Juo vettä säännöllisesti.
5. Urheile/liiku säännöllisesti.

Lähdeluettelo
www.pudottajat. fi/vinkit_ja_faktat/parhaat_laihdutusmetodit
www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mika_vikana/ylipaino

maanantai 3. marraskuuta 2014

Tietokilpailu kyssäreitä

1. Mikä seuraavista on kuivapora?
a.) Feeling pora
b.) Master Light pora
c.) MasterVac pora
d.) Brillian pora

2. Minkälaista vettä tulisi käyttää vesiporiin?
a.) Etanolia sisältävää vettä
b.) Vesijohto vettä
c.) Tislattua vettä
d.) Ionipuhdistettua vettä

3. Mitä näistä porien materiaaleista ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön ja on kaikkein epäammattimaisin?

a.) Ruostumaton teräs
b.) Kivi
c.) Kovametalli
d.) Keraaminen



Oikeat vastaukset: 1. A&D
                                   2. A, C, D
                                   3. B

Kauneuskeskus Pinjami 

Perustettu 29.3.2000 
Kauneudenhoitopalvelut 
Kemikaliotuotteiden myynti 
Koulutus 
Konsultointi 
Maahanmyynti

Pinjamin pääkäyttäjä on hyvin toimeentuleva keski-ikäinen nainen ja on perhe elämässään siirtynyt itsekkäämmille linjoille. Merkki tietoinen nuori löytää myös hyvin perille Pinjamiin ☺

Kauneuskeskuksessa työskentelevät tällä hetkellä sen kolme omistajaansa kosmetologit: Mia Edelman-Kokkonen, Pirjo Voutilainen ja Marja-Liisa Kemppainen. 

Pinjamista saat myös erikoishoitoja mm. Kuumakivihierontaa ja lymfahoitoja. Myös zental hampaidenvalkaisuun voit poiketa Pinjamiin. 

Meikkimerkkejä löytyy Blasco ja Dior.  
Ihonhoito sarjoja mm. Darphin,  LCN,  Acca Kappa, Gerard's ja Payot. 

Kauneuskeskus oli mielestäni mukavan ilmapiirin ja siistin ympäristönsä takia mieluinen paikka ja uskon että asiakkaat viihtyvät ja tulevat ilomielin hemmoteltaviksi ☺



Diabeetikon jalkojen hoito 

Diabeteksella on vaikutusta ihon kunnon alenemiseen.  Iho kuivuu ja haurastuu ja halkeamia voi syntyä herkemmin. Korkea verensokeripitoisuus voi aiheuttaa elimistössä hermo- ja verisuonivaurioita. Hermo- ja verisuonivauriot voivat johtaa mm. Jalkaterän tuntoaistin alenemiseen, ihon kuivumiseen, nivelten jäykistymiseen ja jalkaterän virheasentoihin. Nämä altistavat tekijät eivät yksinään johda jalkasairauksiin, vaan yleensä aina löytyy jokin laukaista tekijä. 

Laukaiseva tekijä on jalkaa vahingoittava tapahtuma joita ovat: 
-terävän kiven, naulan, kaislan tyngän yms. Aiheuttava vamma. 
-sopimattoman kengän aiheuttama hankauma,  rakko tai muu ihon rikkoutuminen. 
-ihon vaurio kynsiä leikattaessa tai jalan kovettumaa teräaseella tai raspilla hoidettaessa.  
-lämpövamma (liian kuuma pesuvesi,  jalan pitäminen liian lähellä avotulta) tai talvella paleltuma joita ei neuropatian vuoksi aistita.  

Diabeetikon vaara joutua jalka-amputaatioon on muihin ihmisiin nähden 15-kertainen. Niistä 85% johtuu jalkojen haavaumista.  

Diabeetikolle on tärkeää käydä tarkistuttamassa jalkansa vuosittain diabeteshoitajalla, lääkärillä tai jalkaterapeutilla. Useimmiten vakavan jalkaongelman taustalla on krooninen neuropaattinen haava, joka johtaa kudosvaurioon ja ehkä jopa kuolioon.  

Diabeetikon jalkojen hoidolle on tärkeää: 
-jalkojen huolellinen pesu (myös varpaanvälit pitää pestä ja kuivata) 
-liottamista ja jalkakylpyä tulisi välttää 
-säännöllinen rasvaushieronta 
-ihoa ei kannata itse höylätä eikä viilata, vaan jättää kovettumien käsittely ammattilaiselle 
-kynsiä ei saa leikata liian lyhyiksi eikä kynsien nurkkia saa poistaa, koska kynsi alkaa helposti kääntyä sisäänpäin ja kynsivalli altistuu tulehdukselle.  
-tunnottoman jalan kynsienleikkaus on vaarallista ja kynsisaksien on oltava tylppäkärkiset etteivät ne tee haavaa. 
-riittävän tilavat kengät ja oikean kokoiset sukat. Hyvässä kengässä on yhden tai puolentoista senttimetrin käyntivara, riittävästi kärkikorkeutta ja tilaa pohjalliselle.  

Kosmetologi voi hoitaa diabeetikon jalkoja vain, jos niissä ei ole verenkierto ja hermohäiriöitä eikä vaikeita iho- ja kynsiongelmia. Asiakkaan jalat on tutkittava huolellisesti. Jos hänen ihossa tai kynsissä huomataan pieniäkin muutoksia,  ne on hoidettava viipymättä ja tarpeen mukaan ohjattava heti lääkärin, diabeteshoitajan tai jalkaterapeutin luokse. Jos iho on rikkoutunut, asiakas ohjataan lääkärille. 

 Diabeetikko ohjataan muulle asiantuntijalle jos hänellä on: 

-varvasvälin vettymä,  mahdollinen sieni- tai muu infektio 
-haava tai ärtynyt hankauma 
-syvä tai verestävä pykimä 

Kosmetologin on oltava erityisen huolellinen ja varovainen hoitaessaan diabeetikon jalkoja. Jalkahoito kannattaa tehdä jalkaporalla. 




maanantai 6. lokakuuta 2014

O.P.I 

O.P.I products USA on maailman suurin kynsilakkojen toimittaja.
Yritys on keskittänyt toimintansa erityisesti korkealaatuisiin kosmetiikkatuotteisiin sekä asiakkaiden hyvinvointiin.

O.P.I on jo ollut jo pitkään alueellaan koko kauneusalan johtava merkki. Se on omistautunut nimenomaan erinomaisuudelle!  

O.P.I:n perusti vuonna 1981 toimitusjohtaja George Schaeffer. O.P.I on pysynyt perheen omistuksessa, Shaefferin johdossa, ja kasvanut maailman johtavaksi kynsien hoitoon erikoistuneeksi yritykseksi. Tällä hetkellä O.P.I tuotteita myydään yli 100 maassa ja maailmanlaajuisesti O.P.I lakat ovat kolmen myydyimmän joukossa vuosittain. Tämän myötä tulee ottaa myös vastuuta ja O.P.I onkin aina sitoutunut tarjoamaan asiakkailleen parhainta mahdollista laatua tuotteissaan ja palveluissaan. 

O.P.I:n tuotevalikoimaan kuuluu upeita kynsilakkoja sekä tehokkaita ja herkullisen tuoksuisia käsien ja jalkojen hoitotuotteita niin ammattilaisille kuin kuluttajillekin.  


Mielestäni yrityksen kohderyhmä on kaikenikäiset naiset jotka pitävät väreistä. Rakastan värejä ja heidän kynsilakoissa värimaailmaa riittää! Heidän osastonsa pisti silmään messuilla värikkyydellään. :) 

Yritys antaa hyvän ja mielenkiintoisen kuvan itsestään, ja valinnan varaa löytyy! Uskon että O.P.I tunnetaan hyvin heidän kynsilakoista, mutta ihmiset jotka ovat kiinnostuneet merkistä, on luultavasti saaneet tietää että mitä kaikkea muuta heiltä saa ostettua! :)  


AKNE 
JA SEN NYKYHOITO 

                                                                                           El Kari Saarinen 
                                                                                          (Ihotautilääkäri)


Agenda 

-Miksi hoitaa aknea? 
-Patomekanismi 
-Aknetyypit ja erotusdiagnostiikka 


Miksi hoitaa aknea? 

-Aknea sairastavilla saattaa ilmeentyä ahdistuneisuutta ja kipua 
-Aknearvet voivat aiheuttaa pysyvää jälkeä ihossa ¨
-Jääpuikkoarvet, uramaiset ja Boxerarvet  




Aknen patogeneesi  

Talirauhastiehyen hyperkeratoosi -----Androgeenit--------Talirauhasen kasvu 
                                                                  | 
                                                                  | 
                                                           Primaariset 


                                                           Patogeneettiset 

                                           Geenit----------Tekijät-----------Psyyke 
                                                                       |
                                                                       | 
                                                             Sekundaariset 
                                            Bakteerikolonisaatio-----Välittäjäaineet 


Mitä myöhemmin hoito alkaa, sitä vaikeammaksi syntynyt akne vaikea hoitaa. 

Aknehoitojen vaikutusmekanismit 

-Bentsoylperoksidi 
-Paikallisretinoidit (peruslääke) 
-Klindamysiini
-P.os antibiootit 
-Isotretinoini 
-Ehkäisypillerit 

Aknetyypit 

-Komedoakne 
-Papuloputulaarinen 
-Nodulaarinen 

Erotusdiagnostiikkaa 

-Perioraalidermatiitti 
-Talirauhashyperplasis 
-Hiivafollikuutti 
-Ruusufinni, keski-ikäisten tauti 

Dermatitis perioralis 

-Potilaat valtaosin naisia -hormonit!  
-Kosmetiikan käyttö on riskitekijä (Kosteusvoide+meikkivoide+yövoide) 
-Kortisonivoiteen käyttö on riskitekijä 
-Potilaissa on atoopikkoja  

Hoito 

-Paikallinen metronidatsolivoide tai geeli 
-Tetrasykliini pieni annos 6-12vk 
-Isotretinoinia (harvoin!) 



tiistai 30. syyskuuta 2014

Aikakaudet

BAROKKI  

-Tyylillisesti muhkeaa ja runsasta, värit voimakkaat ja tummat. 
-Pukeutumisessa runsaus näkyy muhkeissa helmoissa ja pitsin määrässä. 
-Miehet pukeutuivat sukkahousuihin sekä hyvin topattuun ja koristeltuun paitaan. 
-Suuret peruukit. 
-Vaalea naama. 
-Hienot ja koristeelliset viuhkat. 
-Kauneuspilkut. 
-Lihavuus kertoi vauraudesta. 
-Tummat vaatteet jotka peittivät kaiken ja suuret pitsit hihansuissa sekä myllynkivikaulukset. 
-Koristeellisuus . 


Lähdeluettelo 

http://pukuni.webs.com/barokki.htm 
http://elli-neidin-unelmia.blogspot.fi/2010/05/barokki.html 
http://www.metropoli.net/viihdeuutiset/kauneusihanteet-kautta-aikojen/ 
http://www.edu.vaasa.fi/ranska-saksa/aurinkokuningas.htm 

http://elli-neidin-unelmia.blogspot.fi/2010/05/barokki.html 


ROKOKOO 
   

-Isot ja muhkeat helmat sekä kireät yläosat. 
-Puvuissa neliön mallinen pääntie, runsaat koristeet, alus- ja päällihame, kukkakuvioiset kankaat ja isot helmat. 
-Kauneusihanteena hoikat naiset. 
-Korostava meikki ja suuret ja näyttävät kampaukset. 
-Kulmat nypittiin ohuiksi ja usein myös maalattiin hennosti. 
-Osa muotitietoisista, varakkaista miehistä ehosti itseään kosmetiikalla melkosamaan tapaan kuin naisetkin. 
-Huulet maalattiin pieniksi. 
-Poskissa käytettiin hailakkaa rosan väristä punaa tai väri saatettiin luoda myös vain nipistämällä. 
-Kasvoissa korostettiin tummia silmiä. 
-Kasvot sekä puuteroitiin valkoiseksi.  
-Muodissa vaaleat kiharat hiukset. 




Lähdeluettelo

http://pukuni.webs.com/rokokoo.htm
http://chateaudeversailles.webs.com/info_muotijakauneusihanteet.htm
http://www.metropoli.net/viihdeuutiset/kauneusihanteet-kautta-aikojen/
http://newvoguechildren.blogspot.fi/2010/06/rokokoo-2-osa-muoti-ja-pukeutuminen.html
http://www.bing.com/images/search?q=rokokoo&FORM=HDRSC2#view=detail&id=F26D4035BEF5FA5BF69C893FCCE8BEF49E555BB4&selectedIndex=0



1910-luku 

-Enää ei ollut pakollista pukea kylkiluita painavaa korsettia hameiden alle. 
-Naiset alkoivat kopioimaan filmitähtien kampaus-, meikkaus- ja pukeutumistyylejä. 
-Puvut olivat laskeutuvia ja valuvia. 
-Hihat puvuissa olivat joko ihoa nuolevia tai puhvimaisia, käsissä pitkät hansikkaat. 
-Pukujen kanssa käytettiin suuria leveälierisiä hattuja joissa runsaasti sulkia.
-Euroopassa naisten hiusmuotiin vaikutti ensimmäinen maailmansota, joten hiukset leikattiin lyhyeksi.
-Housuasut ja kävelypuvut yleistyivät. 
-Urheilu nousi suosioon naisten keskuudessa. 
-1910-luvun alkupuoliskolla ei käytetty juuri lainkaan meikkiä, myös meikkauksessa otettiin vaikutteita itämaalaisuudesta, esim. huulet maalattiin geishatyylillä tummanpunaiseksi, pieniksi ja suppumaisiksi. Vuosisadan lopussa kulmat oli voimakkaat ja alaspäin kaartuvat. Silmämeikki oli tumma. Poskipuna levitettiin pyöreiksi läiskiksi keskelle poskia. 
-Vaatteet olivat väljiä puuvillasta ja pitsistä tehtyjä mekkoja. 


 

Lähdeluettelo 

http://fashionate.vuodatus.net/sivut/muodin-historia 
http://glorias-story.blogspot.fi/2012/07/1910s-fashion.html 
http://www.pispala.fi/historia/punainenpispala/isotkuvat/nayttamo.jpg  



1920-luku 

-Naisellisen naisen ihanne vaihtui poikamaiseen ja ruskettuneeseen, Charleston tyyliin. Charleston-tytöt tupakoivat ja kiroilivat julkisesti, mikä aikaisemmin ei olisi tullut kuuloonkaan. Tyylille tyypillistä olivat meikin käyttö arkisin, hameiden helmojen lyheneminen, hiusten polkkamalli ja öisin juhliminen. 
-Meikki oli raskas ja tumma, näkyvästi punatut huulet, kajaalilla reunustetut silmät, valkeiksi puuteroidut posket sekä ripsiväriä käytettiin paljon. 
-Luomet olivat joko tummanharmaat tai tummanruskeat ja ne olivat pyöreät ja utuiset. 
-Huulet olivat pyöreät, pienet ja sydämenmuotoiset sekä tummanpunaiset.
-Meikkipohja oli paksu ja puuteria käytettiin paljon, sillä iho ei saanut kiiltää.
-Hihat, kaulukset, vyötärö ja rinnat katosivat muodista. 
-Vaatteiden linjat olivat niukempia, kapeampia ja leikkaukset geometrisiä. Coco Chanel nousi maineensa huipulle. Chanelin tyyli oli yksinkertainen mutta naisellinen. 
-Kynsilakka tuli markkinoille ja yhä useampi käytti alusvaatteita ja rintaliivejä. 
-Naiset alkoivat siirtyä työelämään ja heitä alkoi ilmaantua myös enemmän kauneudenhoitoalalle. 
-1920-luvulla aikaisemmat sotkuiset eliksiiripunat korvattiin  voidemaisilla, puuterimaisilla ja nestemäisillä poskipunilla. Pitkäkestoiset poskipunat olivat pitkäkestoisten huulipunien tavoin kaikkein suosituimpia. 
-Muodissa olivat itämaisen loistavat juhlapuvut paljetteineen, lasihelmineen ja silkkikankaineen. Näitä juhlavia pukuja käyttivät kabareetaiteilijat ja näyttelijät. 
-Huulipunaa oli saatavilla puikkoina sekä voidemaisessa että nestemäisessä muodossa. 
  




Lähdeluettelo 

http://fashionate.vuodatus.net/sivut/muodin-historia 
http://napppi.blogspot.fi/2013/11/1920-luvun-hiukset-ja-meikki.html 
http://fi.wikipedia.org/wiki/1920-luvun_kosmetiikka 
http://glorias-story.blogspot.fi/2012/07/1920s-fashion.html 
http://www.mtv.fi/lifestyle/tyyli/artikkeli/1920-luvun-syntiset-kaunottaret-lue-vinkit-flapper-tyyliin/3195788 



1930-luku 

-Art Deco oli 1930-luvun peruspilari. 
-Kapeiden, A-linjaisten hameiden alla käytettiin joustavia liivejä, ei enää korsettia. Hameet ulottuivat polven alapuolelle. 
-Asusteet olivat 1930-luvulla kovassa huudossa. 
-Elokuvat elivät kukoistuskauttaan ja niinpä filmitähdet vaikuttivat suuresti muotiin, Marlene Dietrich, Greta Garbo ja Joan Grawford olivat tunnettuja filmitähtiä. Iltaeleganssissa naiset kopioivat suoraan filmitähdiltä, iltapuvut olivat täynnä glamouria: ne olivat avoselkäisiä- kaulaisia, valuvasta kankaasta tehtyjä kapealinjaisia luomuksia, joissa oli usein laahus. Materiaaleista suosittuja olivat silkit, sorsetit ja ohuet silkkivillat. 
-Muodissa oli 1930-luvulla yhtäaikaa romanttisuus kukkakuoseineen ja asiallinen virtaviivaisuus. 
-Puvut olivat 1930-luvulla vaihtelevia ja täynnä yksityiskohtia kuten koristenappeja, vöitä ja kontrastivärejä. 
-Turkikset olivat suosittuja ja yleensä käytettiin ketun turkkia.
-Käsineet ja hattu viimeistelivät asukokonaisuuden. 
-Meikki oli klassinen. Päivällä meikki oli luonnollinen ja vaaleaa ihoa korostettiin kevyesti meikkivoiteella. Poskiluun alapuolella alettiin käyttämään ensimmäisiä varjostuksia. Silmissä painopiste oli yläluomella ja sitä varjostettiin laajasti ruskealla, sinisellä, vihreällä, violetilla, mustalla, kullalla tai hopealla puolikuun muotoisesti. Pitkät tekoripset olivat myös suosittuja meikissä. Silmien rajaukset olivat tummat ja kulmaluuta korostettiin vaalealla. 
-Kulmakarvat saatettiin nyppiä kokonaan pois ja piirtää uudelleen oikeaa kulmarajaa korkeammalle. 
-Hiukset pidemmät kuin 1920-luvulla, mutta silti lyhyet. Hiuksissa nähtiin pehmeitä laineita ja usein sivujakaus.  
-Kulmakarvojen lisäksi myös hiusrajaa saatettiin nyppiä todellista korkeammalle.  


 

Lähdeluettelo 

http://fashionate.vuodatus.net/sivut/muodin-historia 
http://glorias-story.blogspot.fi/2012/07/1930s-fashion.html 
http://mhm.hud.ac.uk/newsroom/sites/default/files/1930_0.jpg



1940-luku


-Toinen maailmansota 1939-1945 vaikutti suuresti muotiin. Vaatteet ja kengät olivat kortilla ja kangasta piti käyttää pukuihin hyvin säästeliäästi. 
-Yläosat vaatteissa olivat niukkalinjaisia, mutta hartioita korostettiin. 
-Olkatoppaukset ryhdistivät huonolaatuisista kankaista ommellut yläosat. 
-Naisten juhlapuvut olivat lyhyitä, kankaan ja bensiinin säännöstelyn takia jolloin naiset joutuivat pyöräillä joka paikkaan. 
-Sodan jälkeen naiset halusivat pukeutua kauniisti, heti kun siihen oli mahdollisuus. 
-1947 Christian Dior mullisti muodin ensimmäisellä Haute Couture kokoelmallaan jota kutsuttiin New lookiksi. Diorin muoti oli erittäin naisellista, runsasta ja ylellistä. Hameet olivat nilkkoihin saakka ulottuvia ja leveähelmaisia. 
-Vyötärö oli tiimalasimaisen kapea ja hartialinja pyöreä. Hameiden alla käytettiin myös jäykkiä alushameita. 
-40-luvun alussa kosmetiikasta oli pulaa, mutta huulipunia oli saatavilla, joten huulista tehtiin liioitellun suuret. 
-Meikkipohja oli luonnollinen ja rusketus oli muodissa. Silmämeikki oli luonnollinen; liikkuva luomi oli vaalea ja varjostus kevyt ja se rajattiin kapeasti eyelinerillä. Alaluomea ei leikattu. Kulmakarvat olivat kaarevat, siipimäiset ja luonnollisen paksut. 
-Hiukset olivat lyhyitä ja kampaukset pieniä. Suosituin kampaus oli kuitenkin Rita Hayworthin paksu, kihara ja olkapäille ulottuva tukka. Hiusten latvat saatettiin myös kääntää sisäänpäin. 
  
Rita Hayworth 

Lähdeluettelo

http://fashionate.vuodatus.net/sivut/muodin-historia 
http://glorias-story.blogspot.fi/2012/08/1940s-fashion.html 

http://en.wikipedia.org/wiki/Rita_Hayworth#mediaviewer/File:Rita_Hayworth-publicity.JPG 



1950-luku 

-Naiset pukeutuivat 50-luvulla käytännöllisesti, siisti ja räätälöity look oli haluttu. 
-Korot ja käsineet täydensivät lookin. 
-Suosittu mekko oli kellomekko jonka alle puettiin usein suuri alushame tukea antamaan. Toinen suosittu mekko oli kynämekko joka oli tiimalasimainen ja myötäili vartaloa. Sitä käyttivät vain aikuiset naiset sillä nuorilla se oli liian provosoiva. 
-Pillerirasioiksi kutsutut pienet, litteät hatut olivat suosittuja päähineitä. Kengät olivat teräväkärkisiä piikkikorkokenkiä.  
-Värit rohkenivat ajan myötä ja tulivat voimakkaammiksi. 
-Marilyn Monroella oli tunnettu 50-luvun meikkityyli. Kulmat olivat luonnolliset, silmät kissamaiset, joita korostettiin tekoripsillä ja silmän ulkonurkan yli jatkuvalla eyelinerillä. Liikkuva luomi oli valkoinen ja luomivako rajattu vaaleanruskealla. Huulet olivat muhkeat ja kiiltävänpunaiset. 
-1950-luvun meikille oli perustana persikkainen ja kermainen ihon väri. Meikkipohjan tuli olla pehmeä ja naisellinen. Kulmakarvat olivat kapeat. Meikkiä ei käytetty paljon, koska haluttiin olla luonnollinen. 
-Hiusmuoti oli pehmeä ja kiharainen. Audrey Hepburnin poikamaisen lyhyet hiukset olivat myös suosittuja. Hiukset muotoiltiin pallomaisiksi suurilla papiljoteilla hiusten kasvettua.  
-50-luku synnytti hiuksiin leikkausmallin nimeltä villakoira. Kampaus oli pallomainen ja se koristeltiin yleensä tekokukin, samettinauhoin ja rusetein. 
-Banaaninutturan teki suosituksi Grace Kelly. Luvun lopulla naiset kopioivat Brigitte Bardotin  vaaleaa hiuspehkoa.  


Audrey Hepburn
Marilyn Monroe
Lähdeluettelo   

http://fashionate.vuodatus.net/sivut/muodin-historia 
http://glorias-story.blogspot.fi/2012/08/1950s-fashion.html 
http://images5.fanpop.com/image/photos/30000000/Marilyn-Monroe-marilyn-monroe-30014001-960-1280.jpg 

http://rachels13.files.wordpress.com/2011/04/1152630696_1024x768_audrey-hepburn.jpg  

1960-luku  

-1960-luvun tyyli oli luovaa, itsevarmaa ja rohkeaa.
-Värit olivat suuri osa 60-lukua. 
-Iltapuvut olivat naisellisia ja röyhelöisiä. 
-Silmät olivat pääosassa meikissä, ripsissä käytettiin paljon ripsiväriä ja tekoripsiä, niitä käytettiin myös alaripsissä tai ne saatettiin jopa piirtää. 
-Luomiväri oli vihreää, sinistä tai ruskeaa ja luomivaossa varjostus. Meikkipohja oli erittäin paksu ja silmät vahvasti ja paksusti rajatut. 
-Kulmakarvoista tehtiin pitkät ja levennetyt ja ne meikattiin usein mustaksi. 
-1963 huulien tuli olla mahdollisimman vaaleat, niiden maalaamiseen käytettiin jopa peitepuikkoa. 
-Hiustyylit kontrolloituja, suorat ja kiharat hiukset muodissa. 
-Twiggy valittiin 1966 vuoden kasvoksi ja hän oli lähes kaikissa muotikuvissa. Hänen poikamaista lookkiaan kopioitiin paljon. 
-Hippivaatteet tulivat muotiin, leveälahkeiset housut, värikkäät vaatteet, nahkaiset otsapannat, samettitakit ja batiikkivärjätyt hameet. 
-Muoti oli modernia, mikä tarkoitti usein minimalismia.  



Twiggy  

Lähdeluettelo 

http://fashionate.vuodatus.net/sivut/muodin-historia
http://glorias-story.blogspot.fi/2012/08/1960s-fashion.html
http://lesfillesdujardin.blogspot.fi/2011/02/miss-twiggy.html


1970-luku 

-Energiakriisit, terrorismi ja mielenosoitukset toivat muotiin kantaaottavat t-paidat. 
-Muoti oli asiallista, käytännöllistä ja nuorekasta. 
-Vaatteita tehtiin paljon itse, ja nuoret ja vanhat saattoivat pukeutua samanlaisiin vaatteisiin. 
-Hippikulttuuri jatkui 60-luvulta 70-luvulle. Opiskelijamellakat ja nuorten protestiliikkeet vaikuttavat muotiin rockkonserttien, undergroundlehtien ja graffitien kautta. 
-Muoti tukeutui uuteen tanssityyliin: Discoon. Sitä tanssittiin paksupohjaiset kengät jalassa ja paksu afrotukka päässä. Tyyliin kuului kimallus ja glitterit. Paidat olivat teräväkauluksisia, housut alkoivat lantiolta ja olivat tiukkoja ja alaspäin leveneviä. 
-Silmämeikki oli pehmeämpi kuin 60-luvulla. Luomivärit olivat kirkkaita helmiäissävyjä ja ne levitettiin kulmakarvoihin asti. Kulmaluuta saatettiin korostaa valkoisella. 
-Meikkivoide oli selvästi omaa ihonväriä tummempaa, eikä puuteria käytetty lainkaan. Silmät rajattiin kynällä ja sisäkajal oli suosiossa. 
-Ripset taivutettiin, käytettiin paljon ripsiväriä ja ne paakkuuntuivat. Ripsiväriä oli saatavilla montaa eri väriä. 
-Huulissa käytettiin paljon pastellinsävyjä ja niissä suosittiin rajauksia. 
-Kulmakarvat olivat erittäin ohuet ja ne jopa saatettiin nyppiä pois ja tilalle piirtää uudet. 
-Hiukset kiharrettiin Charlien enkelit -tyylisesti höyryraudoilla. Suosiossa oli pitkät hiukset johon tehtiin permanentti. Miehetkin saattoivat ottaa permanentteja ja afrot olivat myös suosiossa. 

                                                                     Farrah Fawcett 

Lähdeluettelo 

http://fashionate.vuodatus.net/sivut/muodin-historia 
http://glorias-story.blogspot.fi/2012/09/1970s-fashion.html 

http://sooloilija.blogspot.fi/2009/06/charlien-enkeli-farrah-fawcett-on.html  



1980-luku 

-Suomen kansallispuvuksi nousi tuulipuku. Talouden kasvun myötä tuli jupit, jotka halusivat näyttää kalliilla merkkivaatteilla, kännyköillä ja uusilla autoilla, että heillä oli rahaa. 
-Nuoruutta ja terveyttä ihannoitiin, ja tämän seurauksena tuli aerobic buumi ja naiset alkoivat käymään kuntosalilla. 
-Erilaisia alakulttuureita syntyi kuten fetissit ja skinheadit. Fetissit pukeutuivat nahkaan ja kumiin, ketjuihin ja remmeihin ja fetissinaisilla oli jaloissaan piikkikorkosaappaat jotka ylettyivät yli polven tai reiteen asti. Skinheadit ajelivat päänsä, pukeutuivat pilottitakkiin ja maihareihin tai rautakärkisiin bootseihin. 
-Punk muoti oli yhä muodissa mutta pukeutuminen muuttui pehmeämpään suuntaan. 
-1985 sai alkunsa USAn Seattlessa grunge muoti, johon kuului rikotut farkut ja venyneet flanelli- ja villapaidat, sekä lävistykset ja tatuoinnit sotkuisten vaaleiden hiusten kanssa. 
-Muotivaikutteita otettiin saippuasarjoista kuten Dynastiasta, Dallasista ja etenkin miehet Miami Vice sarjasta. Muodissa olivat topatut olkapäät, pitkät jakut ja lyhyet hameet. 
-Vuosikymmenen lopussa syntyi musiikkityyli hiphop. Johon kuuluivat ylisuuret hupparit ja collegepaidat, lippalakit, ketjut ja polvissa roikkuvat housut. 
-Meikki vaihteli voimakkaasta luonnolliseen ja vaikutteita otettiin usein musiikkivideoilta. Brooke Shieldsin myötä muotiin tuli paksut, tummat, hoitamattomat kulmakarvat. Silmämeikissä käytettiin paljon kajalrajauksia, luomivärillä alaluomelle tehtyjä rajauksia ja pinkkiä luomiväriä. Silmät meikattiin kissamaisiksi.  
-Huulet rajattiin ja meikattiin voimakkaasti ja suosittuja sävyjä oli pinkki ja fuksia. Meikissä kiinnitettiin huomiota yksilön piirteiden korostamiseen ja erilaisia meikkikursseja tuli. Punk tyyli vaihtui goottityyliin. 
-Pitkiin hiuksiin tehtiin letityksiä tai hiukset leikattiin 50-luvun tyyliin miehekkäiksi. Musiikkityylit vaikuttivat hiusmuotiin. Otsatukat nostettiin ylös ja hiuksiin värjättiin vaaleita raitoja. Kampaukset olivat suuria ja permanenttikiharat ja kreppaukset olivat suosiossa.  

   
Saippuasarja Dynastia
Lähdeluettelo 

http://glorias-story.blogspot.fi/2012/09/1980-fashion.html 

http://www.elle.pl/moda/artykul/sukienki-z-baskinka-3#/zdjecie/dynastia-2 




1990-luku 

-1990-luvulla kopioitiin vanhoja trendejä 70- ja 80-luvuilta. Madonna, Spice Girls, Nirvana ja HipHop olivat ajan suurimpia muotivaikuttajia. 
-Grunge oli muodissa. Punaruudullisiin flanelleihin yhdisteltiin maiharit, revityt farkut ja likainen tukka.
-Korkeat, tasapohjaiset kengät olivat muodissa. 
-Trendilaukkuna toimi pieni reppu ja rennompana vaihtoehtona vyölaukku. 
-Levikset olivat muodissa joko keski- vai vaaleansinisinä. 
-90-luvulla ihannoitiin laihuutta ja anoreksia lisääntyi. 
-Suosittu meikkityyli oli nude-tyyli, jossa ei ollut lainkaan meikkiä, tai meikkiä oli paljon, mutta ei saanut näyttää meikatulta. Meikkivoide oli oman ihon sävyistä ja suojasi ihoa auringolta,kylmältä, ympäristön erilaisilta epäpuhtauksilta ja se sai kiiltää.  
-Meikissä painotettiin yleensä joko huulia tai silmiä. Voimakkaassa silmämeikissä huulet jätettiin vaaleiksi, ja kun huulet oli voimakkaasti meikattu, jätettiin silmämeikki neutraaliksi. 
-Kulmakarvat olivat luonnolliset ja nypitty siipimuotoon. Ripsiväriä käytettiin tasaisesti ja ripsien tyveen tehtiin ohut, selkeä rajaus. 
-Luvun puolivälissä kulmat nypittiin ohuiksi ja huulet meikattiin voimakkaan ruskeiksi tai tummanpunaisiksi. Luvun lopulla erilaiset glitterit ja aurinkopuuteri tulivat muotiin. 
-Kampaukset olivat huolettomia ja viimeistelemättömiä, eivätkä hiukset saaneet näyttää laitetuilta. 
-Leikkaukset olivat taidokkaita ja kerrostus tehtiin veitsellä. 
-90-luvun suosituin julkkiskampaus oli Jennifer Anistolla, jolla oli paksut, kiiltävät, kerrostetut ja luonnollisen sävyiset hiukset. 


Jennifer Aniston
Lähdeluettelo 

http://nyt.fi/a1305869486710 
http://glorias-story.blogspot.fi/2012/10/1990s-fashion.html 
http://www.sokete.com/wp-content/uploads/2011/05/Jennifer-Aniston-1.jpg 


2000-luku 

-2000-luvulla korostuu yksilöllisyys ja halu nauttia omasta itsestään sekä muodista. 
-Muodikkuus ei ole enää ikäkysymys, eikä muodin kuluttajalla ole enää mitään tiettyä ikää. 
-Mukaan on tullut myös tuunaaminen, vanhasta tekeminen ja muodistaminen. 
-2000-luvun pukeutuminen on moninaista, on vaikka mitä ääripäitä. 
-Trendit vaihtuivat niin tiuhaan että oli vaikea pysyä perässä.  
- Kankaina käytettiin trikoota, sifonkia ja luonnonmateriaaleja. 
-Housunlahkeet olivat joko ylipitkät tai lyhyet. 
-Neon värit näkyivät mm. mekoissa, laukuissa, käsineissä ja jakuissa. 
-Kosmetiikassa käytettiin raaka-aineita luonnosta. 
-Herkälle iholle saatiin oma tuotesarja. 
-Nude-tyyli oli suosiossa 
-Meikkivoiteen tuli olla oman ihon sävyinen  
-Polkkatukka tuli muotiin ja hiuksissa saattoi olla punaisia, liiloja ja sinisiä raitoja. 



2010-luku 



-2010- luvun muoti on monipuolista ja persoonallista. 
-Mekoissa ja hameissa on tärkeää olla liehuva, epäsymmetrinen helma sekä valuva kangas. 
 Juhlapukeutumisessa nämä korostuvat entisestään. 
-Kiiltävät, ryppykäsitellyt, läpikuultavat ja hohtavat kankaat nousevat ykkösvalinnoiksi. 
-Värikkyys vaatteissa, pastellin eri sävyt, trooppiset värit kuten koralli ja turkoosi. 
-Kukkakuviot ja vesiväriprintit vaatteissa.  




Lähdeluettelo 

http://www.terve.fi/kauneus/vuoden-2010-muoti-monipuolista-ja-persoonallista  http://s1235.photobucket.com/user/fashionolic/media/winter-2010-fashion-trends-cape-coats.jpg.html 
Viktoria Beckham
Lähdeluettelo 

http://www2.amk.fi/digma.fi/www.amk.fi/opintojaksot/030507/1086702418184/1166439189078/1166439220694/1166440838419.html 
http://oppiminen.yle.fi/historia-suomi/arjen-historiaa/aikamatka-arkeen-pukeutuminen