Diabeetikon jalkojen hoito
Diabeteksella on vaikutusta ihon kunnon alenemiseen. Iho kuivuu ja haurastuu ja halkeamia voi syntyä herkemmin. Korkea verensokeripitoisuus voi aiheuttaa elimistössä hermo- ja verisuonivaurioita. Hermo- ja verisuonivauriot voivat johtaa mm. Jalkaterän tuntoaistin alenemiseen, ihon kuivumiseen, nivelten jäykistymiseen ja jalkaterän virheasentoihin. Nämä altistavat tekijät eivät yksinään johda jalkasairauksiin, vaan yleensä aina löytyy jokin laukaista tekijä.
Laukaiseva tekijä on jalkaa vahingoittava tapahtuma joita ovat:
-terävän kiven, naulan, kaislan tyngän yms. Aiheuttava vamma.
-sopimattoman kengän aiheuttama hankauma, rakko tai muu ihon rikkoutuminen.
-ihon vaurio kynsiä leikattaessa tai jalan kovettumaa teräaseella tai raspilla hoidettaessa.
-lämpövamma (liian kuuma pesuvesi, jalan pitäminen liian lähellä avotulta) tai talvella paleltuma joita ei neuropatian vuoksi aistita.
Diabeetikon vaara joutua jalka-amputaatioon on muihin ihmisiin nähden 15-kertainen. Niistä 85% johtuu jalkojen haavaumista.
Diabeetikolle on tärkeää käydä tarkistuttamassa jalkansa vuosittain diabeteshoitajalla, lääkärillä tai jalkaterapeutilla. Useimmiten vakavan jalkaongelman taustalla on krooninen neuropaattinen haava, joka johtaa kudosvaurioon ja ehkä jopa kuolioon.
Diabeetikon jalkojen hoidolle on tärkeää:
-jalkojen huolellinen pesu (myös varpaanvälit pitää pestä ja kuivata)
-liottamista ja jalkakylpyä tulisi välttää
-säännöllinen rasvaushieronta
-ihoa ei kannata itse höylätä eikä viilata, vaan jättää kovettumien käsittely ammattilaiselle
-kynsiä ei saa leikata liian lyhyiksi eikä kynsien nurkkia saa poistaa, koska kynsi alkaa helposti kääntyä sisäänpäin ja kynsivalli altistuu tulehdukselle.
-tunnottoman jalan kynsienleikkaus on vaarallista ja kynsisaksien on oltava tylppäkärkiset etteivät ne tee haavaa.
-riittävän tilavat kengät ja oikean kokoiset sukat. Hyvässä kengässä on yhden tai puolentoista senttimetrin käyntivara, riittävästi kärkikorkeutta ja tilaa pohjalliselle.
Kosmetologi voi hoitaa diabeetikon jalkoja vain, jos niissä ei ole verenkierto ja hermohäiriöitä eikä vaikeita iho- ja kynsiongelmia. Asiakkaan jalat on tutkittava huolellisesti. Jos hänen ihossa tai kynsissä huomataan pieniäkin muutoksia, ne on hoidettava viipymättä ja tarpeen mukaan ohjattava heti lääkärin, diabeteshoitajan tai jalkaterapeutin luokse. Jos iho on rikkoutunut, asiakas ohjataan lääkärille.
Diabeetikko ohjataan muulle asiantuntijalle jos hänellä on:
-varvasvälin vettymä, mahdollinen sieni- tai muu infektio
-haava tai ärtynyt hankauma
-syvä tai verestävä pykimä
Kosmetologin on oltava erityisen huolellinen ja varovainen hoitaessaan diabeetikon jalkoja. Jalkahoito kannattaa tehdä jalkaporalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti