keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Kosmetiikka 

Kosmetiikan pakolliset pakkausmerkinnät:

Vastuuhenkilön nimi ja osoite 

Pakkaukseen merkitään Euroopan talousalueella (ETA) toimivan valmistajan tai siellä kosmeettisen valmisteen markkinoille luovuttaneen muun elinkeinonharjoittelijan nimi tai aputoiminimi ja postiosoite. 

Suomalainen valmistaja merkitsee pakkaukseen oman nimensä ja postiosoitteensa. 

Jos tuote on valmistettu ETA-alueen ulkopuolella, merkitään sen yrityksen nimi ja osoite, joka vastaa tuotteen luovuttamisesta ETA markkinoille. 


Sisällön määrä 

Määrä ilmoitetaan Suomessa yleisesti käytetyin paino- tai tilavuusyksiköin sen suuruisena kuin se on pakkaushetkellä esim. millilitroina tai grammoina. 

Nestemäisten valmisteiden sisällön määrän ilmoittamiseen suositellaan tilavuusyksikköjäm esim.150ml muille massan yksikköjä esim. 50g.



Säilyvyysaika, jos tuote säilyy enintään 30kk 

Jos kosmeettinen valmiste säilyy enintään 30kk, säilyvyysaika merkitään pakkaukseen suomeksi ja ruotsiksi

 PARASTA ENNEN
 BÄST FÖRE 

Sekä merkinnän yhteyteen säilyvyysajan päättymisen ajankohta tai mihin kohtaan pakkauksessa ajankohta on merkitty. 


Säilyvyys avaamisen jälkeen, jos tuote säilyy yli 30kk 

Jos kosmeettinen valmiste säilyy yli 30kk, on merkittävä säilyvyys avaamisen jälkeen esim. avattua purkkia esittävällä symbolilla. Sen läheisyyteen merkitään säilyvyys avaamisen jälkeen kuukausissa, kuukausi on merkitty kirjaimella M. 

Säilyvyys avaamisen jälkeen tarkoittaa ajanjaksoa jona valmistetta voi käyttää ilman ihmisen terveydelle aiheutuvaa vaaraa. 


Käyttöohjeet ja varoitukset 

Nämä on aina löydyttävä suomeksi ja ruotsiksi. 

Rajoituksin sallittua ainetta, säilöntäainetta tai auringonsuoja-ainetta sisältävän kosmeettisen valmisteen pakkaukseen on tehtävä aineen kohdalla kosmetiikka-asetuksen liitteissä vaaditut varoitusmerkinnät. 

Käyttöhjeen tarpeellisuutta on harkittava tuotekohtaisesti esim. käyttötapa voi olla selkeä ilman ohjeitakin ja joillekin tuotteille vaaditaan tarkat käyttöohjeet. 


Eränumero 

Valmistuserätunnus  voidaan merkitä vain ulkopakkaukseen jos käyttöpakkaus on pieni tähän tarkoitukseen. 


Tuotteen käyttötarkoitus

 Käyttötarkoitus merkitään suomeksi ja ruotsiksi, kun kyseessä ei ole tavanomainen meikki tai kun käyttötarkoitus ei käy ilmi vakiintuneesta kauppatavan mukaisesta nimestä. 
Kulutustavarasta on aina kerrottava sen kauppatavan mukainen nimi, se on aina lähes sama kuin käyttötarkoitus esim. huulipuna tai hoitoaine. 


Ainesosaluettelo 

Pakkaukseen merkitään luettelo valmisteen ainesosista niiden painon mukaisessa suuruusjärjestyksessä eli ensimmäiseksi aine jota tuotteessa on eniten. 

Ainesosat ilmoitetaan INCI-nimillä. 

Luettelo ainesosista voidaan ilmoittaa kosmeettisen valmisteen ulkopakkauksessa. 

Ainesosaluettelon edellä on oltava sanat:   

Ainesosat 
       Innehåll       
  Beståndsdelar
   Ingrediense
tai Ingredients   

Jos INCI nimeä ei ole, ainesosat ilmoitetaan ainesosan tunnisteella tai yleisellä nimellä. 

Hajusteet ja aromaattiset aineet ilmoitetaan sanoilla "parfum" tai "aroma". 

Ainesosat joiden pitoisuus on 1% tai alle voidaan luetella missä tahansa järjestyksessä. 

Väriaineet luetellaan missä tahansa järjestyksessä tai colour index- numeron mukaisesti. 

Eri värivivahteina markkinoitavien kosmeettisten meikkivalmisteiden osalta voidaan luetella kaikki väriskaalassa käytetyt väriaineet edellyttäen että lisätään sanat: Voi sisältää, Kan innehålla tai +/-. 

Mitä on luonnonkosmetiikka? 


Luonnonkosmetiikka on kosmetiikkaa, joka on saanut luonnonkosmetiikalle myönnetyn sertifioinnin todisteena, että se on valmistettu käyttäen terveellisiä, luonnosta saatavia raaka-aineita jotka on tuotettu ympäristöystävällisellä tavalla. 

Luonnonkosmetiikassa raaka-aineina käytetään mm. kylmäpuristettuja kasvipohjaisia öljyjä sekä yrtti-,kasviuutteita. 

Luonnonkosmetiikassa ei käytetä keinotekoisia raaka-aineita eikä synteettisiä tuoksu- ja väriaineita. Luonnonkosmetiikan raaka-aineet toimivat ihon luonnollista tasapainoa edistäen. 

Luonnonkosmetiikan teho perustuu puhtaisiin raaka-aineisiin ja myös luonnon raaka-aineiden tutkimukseen ja asiantuntemukseen. Luonnosta löytyy myös monia myrkyllisiä kasveja ja kukkia jotka eivät tietenkään sovellu kosmetiikan raaka-aineiksi. 

Luonnonkosmetiikan ainesosat ovat hankalammin prosessoitavissa ja niissä on lyhyempi säilyvyysaika kuin synteettisissä tuotteissa. 

"Normaalissa" kosmetiikassa käytettyjen ainesosien listalla on jo 8000 INCI-nimikettä kun taas BDIH-sertifioidun luonnonkosmetiikan hyväksyttyjen ainesosien listalla on vain vajaat 700 INCI-nimikettä. 

Sertifikaatit ja logot todistavat luonnonkosmetiikan aidoksi.


keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Ravinnon päätehtävät 

1. Energian tuottaminen (hiilihydraatit, rasvat ja osittain proteiinit) 
-sydämen pumppaustehtävä 
-lihastyö 
-ruumiinlämmön pitäminen tasaisena 
-ruoan sulattaminen 
-verenkierron ylläpitäminen 

2. Kudosten muodostaminen ja uusiutuminen (proteiinit, kivennäisaineet,  välttämättömät rasvahapot ja vesi) 

3. Elintoimintojen säätely ja entsyymien ja hormonien muodostaminen (vitamiinit, kivennäisaineet,  proteiinit, välttämättömät rasvahapot ja vesi)  

Lähdeluettelo 
www.kasvikset.fi/ suomeksi/asiakkaille/ravitsemus/ravintoaineet



Suojaravintoaineet ja energiaravintoaineet  

-Suojaravintoaineita ovat: vitamiinit,  kivennäisaineet ja ravintokuitu. 
-Energiaravintoaineita ovat: rasvat, hiilihydraatit ja proteiinit. 

Suojaravintoaineet säätelevät elimistön toimintaa, osallistuvat aineenvaihduntaan sekä vaikuttavat mm. luuston, hampaiden ja muiden Kudosten muodostumiseen.  

Energiaravintoaineet tuottavat energiaa jota tarvitaan peruselintoimintojen ylläpitämiseen, liikkumiseen ja muuhun toimintaan ja kasvuikäisenä kasvamiseen. 

Lähdeluettelo www.kasvikset.fi/suomeksi/asiakkaille/ravitsemus/ravintoaineet 


Hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat 

Hiilihydraatteja ovat sokerit, tärkkelys ja ravintokuitu.  Hiilihydraatit hajoavat elimistössä glukoosiksi, joka on tärkein elimistömme energiaa tuottava aine. Hiilihydraatteja saadaan pääasiassa kasvikunnan tuotteista ja maidosta. Sen tärkeimpiin lähteisiin kuuluvat vilja, peruna ja vihannekset, juurekset sekä marjat ja hedelmät. 
Ravinnosta saatavat hiilihydraatit käytetään energian tuottamiseen. Hiilihydraattien käyttö energianlähteenä säästää proteiineja tärkeämpiin tehtäviin. Ne ovat tärkeitä myös rasvojen aineenvaihdunnan normaalille kululle. 
Hiilihydraatteja tarvitaan n. 200-400 g päivässä. Painokiloa kohti ilmaistuna hiilihydraattien tarve on 5 g/kg (esim. 50 kg painava ihminen tarvitsee 250g Hiilihydraatteja päivässä). 

Lähdeluettelo www.kasvikset.fi/suomeksi/asiakkaille/ravitsemus/ravintoaineet/Hiilihydraatit 
www.ruokatieto. fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/ravitsemus-ja-ruuan-valinta/energiaravintoaineet/hiilihydraatit


Proteiinit eli valkuaisaineet koostuvat aminohapoista.  Ihmisen elimistölle välttämättömiä aminohappoja sisältävät kala, liha, maito ja muna. Näistä lähteistä saatavat aminohapot pystyvät ylläpitämään elimistön proteiinituotantoa. Siksi eläinproteiini on hyvälaatuinen proteiini.  Proteiinien tehtäviin kuuluu muodostaa kasvuaikana uusia kudoksia, tarvitaan kudosten uusiutumiseen kaikenikäisillä, lisäävät elimistön vastustuskykyä muodostamalla vasta-aineita, kuljettavat ravintoaineita ja kaasuja veressä ja proteiineista elimistö valmistaa entsyymeitä ja hormoneita.
Proteiinia suositellaan saatavaksi 10-20% päivän energiasta. Painokiloa kohti 1,1-1,3 grammaa.

Lähdeluettelo www.kasvikset.fi/suomeksi/asiakkaille/ravitsemus/ravintoaineet/proteiinit
www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/ravitsemus-ja-ruuan-valinta/energiaravintoaineet/proteiinit


Rasvat voidaan jakaa pehmeisiin (tyydyttymättömät) ja koviin (tyydyttyneet) rasvoihin. Rasvan laatu riippuu siitä, millaisia rasvahappoja se sisältää. Voidaan sanoa, että mitä juoksevampaa (pehmeää) rasva on, sitä enemmän se sisältää hyvälaatuisia rasvahappoja. Tyydyttyneitä rasvoja saadaan eläinkunnan tuotteista ja tyydyttymättömiä rasvoja erityisesti kasviöljyistä. Luonnostaan rasvapitoisia ruoka-aineita ovat eläinkunnan tuotteet kuten liha, lihavalmisteet,  maito ja maitovalmisteet sekä jotkut kalat ja kananmuna. Kasvikunnan raaka-aineet eivät sisällä paljoa rasvaa lukuunottamatta avokadoa,  manteleita, pähkinöitä ja siemeniä. Rasvoissa on energiaa kaksinkertainen määrä  muihin energiaravintoaineisiin verrattuna. Rasvojen osuus kokonaisenergiansaannista tulisi olla 25-35%.
Rasva muodostaa elimistössä sisäelinten ympärille niitä suojaavan ja tukevan kerroksen. Se toimii myös lämmöneristeenä ja ylimääräisen energian varastona.

Lähdeluettelo
www.kasvikset.fi/suomeksi/asiakkaille/ravitsemus/ravintoaineet/rasvat_ja_kolesteroli www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/ravitsemus-ja-ruuan-valinta/energiaravintoaineet/ravintorasvat

Kolesteroli
Kolesteroli on rasva-aine jota elimistö tuottaa itse. Solut tarvitsevat sitä normaaliin toimintaansa. Kolesteroli kulkee elimistössä kuljetusproteiinin mukana. Korkean Kolesterolin tavallisimpia syitä ovat liian paljon tyydyttynyttä rasvaa sisältävä ravinto.

Lähdeluettelo
www.becel.fi/proactiv/mita-kolesteroli-on/

Ravintokuitu
 Suolistossa hajoamattomat ja siksi imeytymättömät hiilihydraatit eli ravintokuitu ovat ryhmä ravintoaineita, joiden olomuoto on hyvinkin vaihteleva. Ravintokuitu nopeuttaa ruokamassan läpikulkuaikaa ja siten tasapainottaa suolen toimintaa. Viljassa ja kasviksissa on veteen liukenematonta selluloosaa, joka muodostuu pitkistä kuitumaisista rakenteista.  Toisaalta on kuituja jotka ovat vesiliukoisia ja muodostavat tahmeita hyytelöitä kuten kasvikumit ja pektiinit.

Lähdeluettelo
www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00013
www.ruokatieto. fi / uutiset/raisio-lisasi-leseet-kaurapuuroon

Lisäaine
Lisäaine voi olla luonnossa esiintyvä aine joka on eristetty lisäainekäyttöön.
Silloin puhutaan luontaisesta lisäineesta. Lisäaine voi myös olla luontaisen kaltainen eli rakenteeltaan samanlaista kuin luonnossa, mutta se on valmistettu kemiallisin menetelmin. Lisäaine lisätään tuotteeseen aina tarkoituksella jonkin teknisen tarpeen vuoksi.

Lähdeluettelo
www.ammattilaiset.valio.fi /portal/ page/portal/ammattilaiset/ravitsemus_ja_terveys/ravitsemus/taysipainoinen_ruokavalio26022009160604

Ravitsemuksellinen lisä
Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat ravitsemuksellisia lisiä.


Vieras aine
Vierailla aineilla elintarvikkeissa tarkoitetaan aineita, jotka eivät ole elintarvikkeen
valmistus- tai lisäaineita. Vieraisiin aineisiin kuuluvat esimerkiksi kasvintuotannossa käytettävien kasvinsuojeluaineiden jäämät sekä rikkakasvien ja tuhoeläinten torjuntaan käytettävät aineet.

Lähdeluettelo
www.evira. fi /portal / fi / tietoa+evirasta/asiakokonaisuudet/vierasaineet/


Ravinnon merkitys ihon kannalta

Kaikilla vitamiineilla ja hivenaineilla on vaikutusta ihon kuntoon. Antioksidantit, A -, C -, ja E-vitamiinit, auttavat vähentämään auringon, ilmansaasteiden ja muiden ulkoisten ärsykkeiden aiheuttamaa haittaa iholle tuhoamalla ihosoluja vahingoittavia radikaaleja.
A-vitamiini on merkittävä tekijä ihon hyvinvoinnille. C-vitamiini on tehokas antioksidantti ja välttämätön ihon kollageenin muodostuksessa. E-vitamiini hoitaa ihoa ja suojaa sitä ennenaikaiselta vanhenemiselta.
Hivenaineista sinkillä on merkittävä rooli ihon terveydelle, sitä tarvitaan kollageenin muodostuksessa, A-vitamiinin toiminnan tukena,  ja iho-ongelmissa kuten aknessa, ruusufinnin hoidossa sekä psoriaasissa.
Sydän- ja nivelystävälliset omega-3-rasvahapot ovat myös ihoystävällisiä. Niistä voi olla myös apua auringon aiheuttamien haittojen ehkäisyssä.
Hyvän ihonhoidon perusta on  monipuolinen ruoka, tuoreet vihannekset, hedelmät ja marjat, kokojyväviljatuotteet, rasvainen kala, pähkinät ja siemenet.

Lähdeluettelo
www.terve.fi/iho/ravintovinkit-terveelle-iholle


Asiakkaalle ohjeet painonhallintaan ja laihduttamiseen 

1. Syö runsaasti kasviksia,  hedelmiä ja marjoja.
2. Proteiinin riittävä saanti (pitää kylläisenä pidempään).
3. Lisää kulutusta samalla kuin vähennät Ravinnon energiamäärää.
4. Juo vettä säännöllisesti.
5. Urheile/liiku säännöllisesti.

Lähdeluettelo
www.pudottajat. fi/vinkit_ja_faktat/parhaat_laihdutusmetodit
www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mika_vikana/ylipaino

maanantai 3. marraskuuta 2014

Tietokilpailu kyssäreitä

1. Mikä seuraavista on kuivapora?
a.) Feeling pora
b.) Master Light pora
c.) MasterVac pora
d.) Brillian pora

2. Minkälaista vettä tulisi käyttää vesiporiin?
a.) Etanolia sisältävää vettä
b.) Vesijohto vettä
c.) Tislattua vettä
d.) Ionipuhdistettua vettä

3. Mitä näistä porien materiaaleista ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön ja on kaikkein epäammattimaisin?

a.) Ruostumaton teräs
b.) Kivi
c.) Kovametalli
d.) Keraaminen



Oikeat vastaukset: 1. A&D
                                   2. A, C, D
                                   3. B

Kauneuskeskus Pinjami 

Perustettu 29.3.2000 
Kauneudenhoitopalvelut 
Kemikaliotuotteiden myynti 
Koulutus 
Konsultointi 
Maahanmyynti

Pinjamin pääkäyttäjä on hyvin toimeentuleva keski-ikäinen nainen ja on perhe elämässään siirtynyt itsekkäämmille linjoille. Merkki tietoinen nuori löytää myös hyvin perille Pinjamiin ☺

Kauneuskeskuksessa työskentelevät tällä hetkellä sen kolme omistajaansa kosmetologit: Mia Edelman-Kokkonen, Pirjo Voutilainen ja Marja-Liisa Kemppainen. 

Pinjamista saat myös erikoishoitoja mm. Kuumakivihierontaa ja lymfahoitoja. Myös zental hampaidenvalkaisuun voit poiketa Pinjamiin. 

Meikkimerkkejä löytyy Blasco ja Dior.  
Ihonhoito sarjoja mm. Darphin,  LCN,  Acca Kappa, Gerard's ja Payot. 

Kauneuskeskus oli mielestäni mukavan ilmapiirin ja siistin ympäristönsä takia mieluinen paikka ja uskon että asiakkaat viihtyvät ja tulevat ilomielin hemmoteltaviksi ☺



Diabeetikon jalkojen hoito 

Diabeteksella on vaikutusta ihon kunnon alenemiseen.  Iho kuivuu ja haurastuu ja halkeamia voi syntyä herkemmin. Korkea verensokeripitoisuus voi aiheuttaa elimistössä hermo- ja verisuonivaurioita. Hermo- ja verisuonivauriot voivat johtaa mm. Jalkaterän tuntoaistin alenemiseen, ihon kuivumiseen, nivelten jäykistymiseen ja jalkaterän virheasentoihin. Nämä altistavat tekijät eivät yksinään johda jalkasairauksiin, vaan yleensä aina löytyy jokin laukaista tekijä. 

Laukaiseva tekijä on jalkaa vahingoittava tapahtuma joita ovat: 
-terävän kiven, naulan, kaislan tyngän yms. Aiheuttava vamma. 
-sopimattoman kengän aiheuttama hankauma,  rakko tai muu ihon rikkoutuminen. 
-ihon vaurio kynsiä leikattaessa tai jalan kovettumaa teräaseella tai raspilla hoidettaessa.  
-lämpövamma (liian kuuma pesuvesi,  jalan pitäminen liian lähellä avotulta) tai talvella paleltuma joita ei neuropatian vuoksi aistita.  

Diabeetikon vaara joutua jalka-amputaatioon on muihin ihmisiin nähden 15-kertainen. Niistä 85% johtuu jalkojen haavaumista.  

Diabeetikolle on tärkeää käydä tarkistuttamassa jalkansa vuosittain diabeteshoitajalla, lääkärillä tai jalkaterapeutilla. Useimmiten vakavan jalkaongelman taustalla on krooninen neuropaattinen haava, joka johtaa kudosvaurioon ja ehkä jopa kuolioon.  

Diabeetikon jalkojen hoidolle on tärkeää: 
-jalkojen huolellinen pesu (myös varpaanvälit pitää pestä ja kuivata) 
-liottamista ja jalkakylpyä tulisi välttää 
-säännöllinen rasvaushieronta 
-ihoa ei kannata itse höylätä eikä viilata, vaan jättää kovettumien käsittely ammattilaiselle 
-kynsiä ei saa leikata liian lyhyiksi eikä kynsien nurkkia saa poistaa, koska kynsi alkaa helposti kääntyä sisäänpäin ja kynsivalli altistuu tulehdukselle.  
-tunnottoman jalan kynsienleikkaus on vaarallista ja kynsisaksien on oltava tylppäkärkiset etteivät ne tee haavaa. 
-riittävän tilavat kengät ja oikean kokoiset sukat. Hyvässä kengässä on yhden tai puolentoista senttimetrin käyntivara, riittävästi kärkikorkeutta ja tilaa pohjalliselle.  

Kosmetologi voi hoitaa diabeetikon jalkoja vain, jos niissä ei ole verenkierto ja hermohäiriöitä eikä vaikeita iho- ja kynsiongelmia. Asiakkaan jalat on tutkittava huolellisesti. Jos hänen ihossa tai kynsissä huomataan pieniäkin muutoksia,  ne on hoidettava viipymättä ja tarpeen mukaan ohjattava heti lääkärin, diabeteshoitajan tai jalkaterapeutin luokse. Jos iho on rikkoutunut, asiakas ohjataan lääkärille. 

 Diabeetikko ohjataan muulle asiantuntijalle jos hänellä on: 

-varvasvälin vettymä,  mahdollinen sieni- tai muu infektio 
-haava tai ärtynyt hankauma 
-syvä tai verestävä pykimä 

Kosmetologin on oltava erityisen huolellinen ja varovainen hoitaessaan diabeetikon jalkoja. Jalkahoito kannattaa tehdä jalkaporalla.